Tiistai-tarinat

Tiistai-tarinoissa muisteltiin Jaakkiman kristillisen opiston vaiheita

Kesäkuun viimeisen viikon Tiistai-tarinoissa Jouko Siitonen kertoi sanoin ja kuvin Jaakkiman kristillisen opiston vaiheista. Tarinoihin osallistui tusinan verran kuulijoita, sateen takia tarinat pidettiin Ruokolahti-talon tuvassa.

Kansanopistoilla Suomessa on pitkä historia, mallia otettiin Tanskasta, jossa toiminta käynnistyi jo 1840-luvulla. Suomessa Karjalan alue innostui ensimmäisenä kansaa sivistävästä opistoaatteesta. Ensimmäinen opisto perustettiin Kanneljärvelle 1890-luvulla, seuraavaksi Impilahdelle ja Räisälään.

Jaakkiman opiston syntyvaiheet kestivät vuosien ajan. Helmi ja Oskar Pulkkinen perustivat kannatusyhdistyksen, johon kutsuttiin alueen merkkihenkilöitä kuten maaherra Relander. Hanke eteni ja perustettavan opiston viitekehyksenä oli uukuniemeläisen Helena Konttisen hengellinen toiminta. Opiston sijaintipaikaksi esitettiin joko Parikkalaa tai Jaakkiman pitäjää. Jälkimmäiseen sitten perustettiin opisto, jonka toiminta käynnistyi vuonna 1929.

Opiston ensimmäinen johtaja oli Matti Tuovinen, jonka sijaisena ansiokkaasti toimi Aura Latvus. Sijaista tarvittiin varsinkin sotavuosina. Sodan aikana suurin ponnistuksin valmistuneet rakennukset oli miinoitettu. Miinojen purkaminen onnistui kuitenkin, eivätkä rakennukset vahingoittuneet. Evakkoon oli kuitenkin lähdettävä, opiston toiminta jatkui väliaikaisissa parakeissa Lemin pitäjässä kymmenen vuoden ajan.

Ruokolahden Sipiniemestä, Ruokolahden ja Imatran seurakunnan mailta löytyi evakkoon joutuneelle opistolle uusi koti. Matti Tuovinen ryhtyi jälleen johtamaan rakennustyömaata. Kymmenen vuotta kestänyt väliaikainen vaihe Lemillä päättyi 1954, kun opinnot Ruokolahdella käynnistyivät. Siitä alkoi opiston monivaiheinen toiminta puutarhoineen ja eri ammatteihin valmistavine koulutuksineen.

Paikalla olleille opiston toiminta oli tuttua ja todettiin, että opiston merkitys niin siellä opiskelleille kuin koko paikkakunnallekin on ollut merkittävä. Tulipa keskusteluissa myös ilmi, että seurakunta oli aikanaan tarjonnut Sipiniemeä pappilan torpparille uudeksi tilanpaikaksi. Suntiona toimiva Halonen ei kuitenkaan pitänyt niemeä sopivan paikkana. Hän oli valmis siirtämään rakennuksensa kirkon tuntumasta, mutta ei Sipiniemeen saakka.

Jaakkiman kristillisen opiston toiminta tällä nimellä päättyi vuonna 2015. Toimipaikasta tuli Seurakuntaopiston Jaakkiman kampus, jonka toiminta jatkuu edelleen. Maaliskuussa oli tarkoitus järjestää juhla 90 vuoden toiminnan kunniaksi. Koronarajoitusten vuoksi juhlaa ei pidetty. Jaakkiman kristillisen opiston ystävät ry on julkaissut uuden historiikin, jonka puuhamiehenä on toiminut Jouko Siitonen. Historiikin julkistamistilaisuus pidetään lauantaina 8.8. kello 12 Jaakkiman kampuksella. Tilaisuus on kaikille avoin. AR

9.7.20 Korjattu kirjan julkaisjaksi Jaakkiman kristillisen opiston ystävät ry. AR

Ruokolahti-Seuran Tiistai-tarinat 2020

Ruokolahti-talolla tiistaisin klo 14

14.7.              Eino Pätilä, taitelija ja kotiseutumies, Leena Vohlonen

21.7.              Hyvinvointia joogasta, Auli Sulin

28.7.              Kotiseutu kirjallisuudessa, Airi Ruokonen

4.8.                Sotaan liittyvät tarinat talteen- Tammenlehvä Perinnesäätiön kautta, Leila Tammisto-Tahkokallio, Päivi Hienonen

11.8.              Entisajan koululauluja, Salla Palokangas

18.8.              On ilmoja pidellyt – puhetta säästä, Erkki Huhtanen

25.8.              Runo elää ajassa, Joukko Ruokolahden Eukkoja

Tiistai-tarinat järjestetään Ruokolahti-talolla osoitteessa Kappelitie 1. Sään salliessa tarinat pidetään ulkosalla, jossa turvavälit voidaan helpommin järjestää. Tilaisuuksia koskevat valtioneuvoston antamat ohjeet, hyvä käsihygienia, turvavälit, eikä sairaana tulla paikalle. Mikäli koronatilanteeseen tulee uusia rajoituksia, Ruokolahti-Seura toimii niiden mukaisesti. Tiistai-tarinoihin liittyvät tiedustelut p. 050 491 7957. www.ruokolahti-seura.fi

Tilaisuuden alussa on noin 15 – 30 minuutin alustus päivän aiheesta. Tämän pohjalta osallistujat voivat keskustella ja kysellä sekä jakaa omia kokemuksiaan. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Kahvit voi nauttia maksua vastaan Kesäkahvila Kaikusta.

Tervetuloa tarinoimaan, toivottaa Ruokolahti-Seura!

Tiedusteluihin vastaa Airi Ruokonen p. 050 491 7957 tai airi.ruokonen@pp.inet.fi

Lisätietoja Ruokolahti-Seurasta: www.ruokolahti-seura.fi