Ruokolahtelainen ruutuvaippa

Ruokolahti-Seuran ruutuvaipalle on myönnetty Saimaa Geopark Partnerin käyttöoikeus.

Saimaa Geoparkin ja paikallisten yritysten yhteistyön vahvistamiseksi Saimaa Geoparkin yrityskumppaneiden käyttöön on tuotettu Saimaa Geopark Partner -logo. Näin Saimaa Geopark ottaa osaa Saimaan alueen vahvaan brändirakennustyöhön ja kasvattaa samalla omaa brändiään.

Logon käyttöoikeuden omistaa Saimaa Geopark ry., ja käyttöön on laadittu tarkat kriteerit. Alueen toimijat voivat anoa yhdistykseltä oikeutta käyttää logoa tuotteidensa ja palveluidensa markkinoinnissa. Avidlyn suunnittelema logo kuvaa Saimaa Geoparkin yhdeksää jäsenkuntaa, maaperää, luontoa ja vettä. Se viestii palveluiden käyttäjille positiivisesta ja vastuullisesta toimijasta, joka arvostaa puhdasta luontoa ja järvivettä, vaalii alueen kulttuuriperintöä ja kehittää omalta osaltaan luontomatkailua. Partner-logolla varustetut tuotteet ja palvelut ovat laadukkaita ja kestävän kehityksen sekä vastuullisen matkailun periaatteiden mukaan tuotettuja ja laadittuja.

Saimaa GeoparkPartner –logoyritysten käytettävissä Saimaa on geologialtaan ainutlaatuinen järvialuemaailmassa ja geologia tuo eteläisen Saimaan alueenmatkailuun uutta sisältöä. Saimaa Geoparkin tehtävänä on edistää kestävän kehityksen tuotteistusta ja toimintaa sekä kehittää alueen luontomatkailua. Alueen yrityksille suunnattu Saimaa Geopark Partner – logo viestii palveluiden käyttäjille positiivisesta ja vastuullisesta toimijasta, joka arvostaa puhdasta luontoa ja järvivettä, vaalii alueen kulttuuriperintöä ja kehittää omalta osaltaan luontomatkailua.

Partner –logolla varustetut tuotteet ja palvelut ovat laadukkaita ja kestävän kehityksen sekä vastuullisen matkailun periaatteiden mukaan tuotettuja ja laadittuja. Saimaa Geopark Partner –logosta kasvaa ajan myötä alueella näkyvä vahva brändi. Partner –logo sitouttaa myös Saimaa Geopark ry:n ja yrittäjät toisiinsa. Yhteinen tekeminen ja tuotteistaminen kartuttaa parhaiten alueen elinvoimaa. Saimaa Geoparkin kansainvälisen toiminnan myötä, myös Partner-logon omaavat yritykset saavat näkyvyyttä ja tunnettavuutta maan rajojen ulkopuolella.

Saimaa Geopark alueen kunnissa  sijaitsevat tai toimintaansa pääsääntöisesti harjoittavat yritykset ja yhteisöt voivat hakea Saimaa Geopark Partner –logoa.

Lähde: Saimaa Geopark

Lisätietoa: www.saimaageopark.fi

Yksi Ruokolahden tunnusesineistä on ruutuvaippa. Arvellaan, että tämä 4-vartinen vaippa on peräisin keskiajalta. Menneinä aikoina morsiamen kapioihin kuului aina ruutuvaippa. Peitteenä käytetty ruutuvaippa on alun perin tyypillinen savokarjalaisen alueen käyttöesine.

Luonnon musta, harmaa ja valkea ovat ruokolahtelaisen ruutuvaipan värit. Vaippa on toimikassidoksinen, täysvillainen peite. Se valmistetaan kotimaisesta luonnonvärisestä lampaan villasta.

Nykyisen Ruokolahden ruutuvaipan historia sai alkunsa 1975, jolloin Keskustanaiset olivat koonneet kodeista vanhoja tekstiilejä näyttelyyn Ruokolahti-markkinoille. Näyttely herätti ihastusta. Seuraavana vuonna Museoviraston dosentti Toini-Inkeri Kaukonen kutsuttiin pitämään Ruokolahti-markkinoiden pääjuhlaan esitelmän karjalaisista tekstiileistä. Markkinoita seuraavana päivänä tekstiilit, jotka oli jälleen tuotu näytteille, luetteloitiin ja kuvattiin Museoviraston arkistoon. Luetteloinnin aikana Kaukonen näytti vanhaa vaippaa, josta hän tokaisi, että “Tämä teidän kannattaisi hyödyntää.” Tästä vierailusta parin viikon päästä kunnan matkailulautakunta julisti kilpailun, jossa etsittiin Ruokolahdelle sopivaa matkamuistoa.

Kaija Karhunen muisti Kaukosen kehotuksen ja todettuaan vanhan vaipan toteuttamiskelpoiseksi, hän kutoi mallin mukaisen vaipan. Se sai kilpailussa ensimmäisen palkinnon. Myös Kymenlaakson tuliaisesinekilpailussa se sijoittui parhaimpien joukkoon.

Ruokolahti-Seura suostutteli virmutjokelaisen Annikki Sihvosen kutomaan ruutuvaippoja seuran nimiin myyntiin. Vaippoja myytiin aluksi etupäässä Aini Haikalan kodissa. Vuodesta 1992 lähtien vaippoja seuran myytäväksi on kutonut Airi Ruokonen. Ruokolahti-vaippa on vakiinnuttanut asemansa niin, että sitä ostetaan arvokkaana lahjana tai sitä kudotaan kodeissa lapsille ja lapsenlapsille.

Ruokolahden ruutuvaipan voi ostaa Eukon Puodista osoitteesta Rasilantie 58. Tai sitä voi kysyä suoraan puheenjohtajalta. Kesän aikana vaipan voi ostaa myös museolta.

AR