Ruokolahden Eukot

Tulossa Huntukurssi

Jos sinulla on tarvetta pestä ja koota uudelleenRuokolahden kansallispuvun huntu, nyt sihen tarjoutuu tilaisuus. Ruokolahti-Seura järjestää kurssin kevään aikana, opettajana toimii Marja Koskimäki Taito Etelä-Suomesta.

Lähiopetuspäivä on la 25.4. Ruokolahden koululla. Tätä ennen hunnun voi pestä, kurssilla neuvotaan, miten se kootaan.

Jos sinulla ei vielä ole huntua, voit sen tämän kurssin kautta hankkia. Materiaalit voi ostaa opettajalta.

Kurssin hinta on 30 euroa, se sisältää tarjoilun päivän aikana. Materiaalikustannukset jokainen maksaa itse. Kurssille voidaan ottaa vain rajattu määrä osallistujia.

Voit jo nyt ilmoittautua puheenjohtajalle. Tiedotan lisää myöhemmin. AR

Kuvassa Anna Lankinen keskellä entisten Eukkojen ympäröimänä.

Anna Lankinen on Ruokolahden Eukko numero 24

Lasten parissa elämäntyönsä tehnyt Anna sai Eukon käädyt kantaakseen lokakuussa pidetyssä Ruokolahti-Seuran ja kunnan järjestämässä kotiseutujuhlassa.

Anna Lankinen on syntyjään ruokolahtelainen ja myös asunut täällä lähes koko ikänsä. Anna harrastaa erilaisia kokeiluja kasvimaalla, menneenä kesänä on ollut valkosipulin vuoro. Uusi Eukko on aktiivinen seurakuntalainen, polku seurakuntaan ei ole päässyt nurmettumaan. Hänen perheeseensä kuuluu puoliso, kolme omaa lasta ja kolme haikaran tuomaa sekä 13 lastenlasta.

Eläkkeellä ollessa hän on toiminut Imatran Seudun Pelastakaa Lapset ry:n puheenjohtajana, jonka tehtävän hän jättää vuoden vaihtuessa seuraajalleen.

Sirpa Monto on Ruokolahden Eukko numero 23

Eukon tehtävien hoitaminen sujuu parhaiten aamulypsyn ja iltalypsyn välillä

Äitsaaressa asuva Sirpa Monto on uusi Ruokolahden Eukko. Eukkotoimikunta painotti valinnassaan hänen monipuolista osallistumistaan erilaisiin luottamustehtäviin, keskeistä rooliaan Äitsaaren kylien tapahtumissa sekä asuinpaikkaa Äitsaarella. Täältä kulmakunnalta ei Eukkoa ole valittukaan sitten Elli Karoniemen, joka oli ensimmäinen Ruokolahden Eukko.

Maatalousyrittäjä Sirpa Monto on syntynyt Puumalassa, asunut lapsuuden ja nuoruuden Imatralla. Ruokolahdelle hän muutti avioiduttuaan Monnonkylässä sukutilaa pitävän Jouni Monnon kanssa. Tilalla on pitkä historia,  juuret juontavat aina vuoteen 1553 saakka. Tästä kertoo tuvan seinällä oleva sukutaulu.

Sirpa ja hänen puolisonsa Jouni kuuluvat yhä pienenevään ammattikuntaan, maatalousyrittäjiin. Monnon tilalla hoidetaan lypsykarjaa, lypsäviä mahtuu parsinavettaan 27 ja nuorta karjaa on suurin piirtein toinen mokoma. Viime vuodet ovat olleet raskaita lypsykarjatiloilla. Maitoon ja maitotuotteisiin on kohdistunut pakotteita, joiden johdosta maidon hinta on laskenut kannattamattomalle tasolle. Osa menetyksistä korvataan EU-tukien muodossa, mutta tämä ei riitä nostamaan kannattavuutta työmäärää vastaavalle tasolle.

Tuore Ruokolahden Eukko saa hoitaa karjaansa nykyaikaisessa navetassa, joka on rakennettu niin, että työ ei kohtuuttomasti rasittaisi emäntää eikä isäntää. Ruokinnassa on käytössä automaatti ja lypsykoneet kulkevat kiskoilla. Lehmät ovat kuitenkin omissa parsissaan, lypsyautomaattia ei tilalle ole, eikä taida tullakaan. Tämä varustelutaso taitaa riittää Monnon yrittäjäpariskunnalle, ennen eläkkeelle siirtymistä uusiin investointeihin ei kannata ryhtyä.

Sirpa Monto toimii Äitsaaren Kylät ry:n puheenjohtajana. Äitsaarella toimitaan vilkkaasti.

– Kaikki pelaa, totesi Sirpa Monto. Yhtenä osoituksena tästä on Äitsaarikierros, joka on toteutettu jo yli 20 kertaa. Tapahtumasta on tullut suosittu, kävijöitä riittää vuodesta toiseen. Yhtenä suosituimmista tuotteista on ternimaito, jota vain harvoin saa ostaa.

Äitsaarella kiertää myös kyläluuta, se ei ole kukaan henkilö, vaan nimensä mukaisesti luudasta tehty ihmistä muistuttava hahmo. Ennen oli aikaa kyläilyyn, nyt se on jäänyt hyvin vähiin. Tämä kyläluuta muistuttaa ajoista, jolloin aikaa riitti  myös kyläilyyn ja kuulumisten vaihtamiseen.

Sirpa Monto otti Eukon tehtävät luottavaisesti vastaan. Hän on toiminut niin kauan monissa julkisissa tehtävissä, että pitäjä ja sen toimijat ovat tulleet tutuiksi. Hän lupaa olla käytettävissä pyydettäessä. Päivän aikaan on helpointa lähteä liikkeelle, siinä aamulypsyn ja iltalypsyn välillä.