Markkinat

Ruista leikataan, jos pitäjästä löytyy tarkoitukseen sopiva ruishalme

Ruokolahti-markkinat 2018

Ruokolahti-Seuran johtokunta päätti, että vuoden 2018 Ruokolahti-markkinat pidetään la 13.10.18. Markkinoiden pitopaikka on vielä avoin. Jos uusi koulu on käytettävissä, markkinat yritetään pitää näissä tiloissa. Asia on vielä avoin.

Markkinoiden historiasta

Ruokolahti-Seura on järjestänyt Ruokolahti-markkinat joka syksy vuodesta 1973 lähtien. Markkinat ovat säilyneet omaleimaisena kotiseututapahtumana, ja ne ovat poikenneet tavanomaisista syysmarkkinoista erityisesti näyttelyjen ja muun kulttuuriohjelmansa ansiosta. Markkinoille pääsevät myymään ja omaa toimintaansa esittelemään vain ruokolahtelaiset toimijat.

Esimerkiksi vuosina 1976-1980 ja 1983 markkinoilla esitettiin suuren suosion saaneita kotiseutunäytelmiä. Markkinoiden yhteydessä on vuodesta 1981 julkistettu myös uusi Ruokolahden Eukko.

Jo ensimmäisiä markkinoita suunniteltaessa esitettiin Ruokolahti-seuran johtokunnassa toive siitä, että markkinoiden ravintolaan pitäisi saada aitoa, riihitetystä rukiista valmistettua ruispuuroa. Tämä toive toteutui toisena markkinasyksynä vuonna 1974.

Perinne on jatkunut sen jälkeen joka syksy. Markkinaruis on leikattu eri puolilla kuntaa, ja vuodesta 1985 ahokset on voitu puida Ruokolahti-talon pihapiiriin pystytetyssä seuran omassa riihessä. Riihitettyjä ruisjauhoja on riittänyt puuron ohella myös myyntiin.