Kotiseutumuseo

Museo on avoinna kesän aikana ti – su  11-17
Vuonna 2017 aukiolo ajoittuu ajalle 10.6 – 20.8
Pääsymaksu on aikuisilta 3 €, lapset pääsevät ilmaiseksi
Museo kuuluu valtakunnaliseen eMuseo-ketjuun, eli voit hyödyntää omaa mobiililaitettasi museon oppaana.

Mikä ja missä?

Ruokolahden kotiseutumuseo sijaitsee Ruokolahden kirkonmäellä, kellotapulia vastapäätä, ja sen osoite on Rasilantie 1.  Museo on perustettu vanhaan, 1860-luvulla rakennettuun viljamakasiiniin, ja siellä on kolmessa kerroksessa esilllä noin 2000 esinettä.

Museon vaiheita

Museorakennus on Antti Enlundin vuonna 1861 rakentama viljamakasiini. Ruokolahden kunta osti makasiinin 1954, kunnosti sen Kansallismuseon opastuksella kotiseutumuseoksi, ja vuotta myöhemmin Ruokolahti-Seura avasi museon yleisölle.

Ruokolahden kotiseutuyhdistys Ruokolahti-Seura oli perustettu vuonna 1947 ja erityisesti sen puheenjohtaja Eino Pätilä piti tarpeellisena museon perustamista ympäri pitäjää kerätyille esineille. Ruokolahti-Seura huolehtii edelleen museon ylläpidosta, kunta omistaa rakennuksen.

Vuoden 2017 uusia museoesineitä.

Belgialainen haulikko n. 1850-luvulta, lankapiippuinen ja piikkinallipatruunoita (Pinfire) käyttävä, ilmeisesti varsin harvinainen.

Kankaalle painettu taulu 1907-1910 ”Suomen kansaneduskunnan” kansanedustajista, siis ensimmäinen yksikamarinen eduskunta.

Kaulauslauta vuodelta 1833, Mustakulkkulan Raamista

Taikinatiinu 1900-luvun alusta, Mustakulkkulan Raamista (vieläköhän taikinajuuri toimisi, käytetty viimeksi ehkä 1980-luvulla)

Markka-ajan puuttuvia setelirahoja.

Mahd. kivikautisia esineitä.