Ajankohtaista

LÄHDE RETKELLE SUOMEN HISTORIAAN!

KAIKILLE AVOIN RUOKOLAHTI-SEURAN KESÄRETKI LUUMÄELLE

Lähde Ruokolahti-seuran järjestämälle kesäretkelle uudistettuun presidentti Svinhufvudin kotimuseoon to 24.5.18. Lähtö  Ruokolahden torilta klo 9.00 ja paluu klo 17 mennessä.

Retki suuntautuu Luumäen Kivijärven rannalle, Suomen itsenäistymisen merkkihenkilön P.E. Svinhufvudin ja rouva Ellen Svinhufvudin kotitaloon, Kotkaniemeen. Kotimuseohuoneet on sisustettu alkuperäisin kalustein ja esinein. Puutarha on entisöity 30-luvun henkeen.

Lisäksi tutustumme Luumäen kirkkoon ja käymme Ukko-Pekan haudalla. Paluumatkalla poikkeamme vielä Lappeenrannan linnoitukseen.

Matkan hinta on 50 euroa. Hintaan sisältyvät linja-autokuljetus, oppaiden palvelut, pääsymaksut, lounas ja kahvit.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Airi p. 050 491 7957, Jouko  p. 040 563 4420

Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä 15.5. mennessä. Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 25. Matkaoppaana toimii Kotkaniemiopas Päivi Hienonen.

 

 

Ruokolahti-Seuran kevätkokous

Kotiseutupäivät maakunnassa elokuussa

Kotiseutuyhdistyksen väki kokoontui kevätkokoukseensa Ruokolahti-talolle palmusunnuntaina. Kokouksen alussa tapahtumakoordinaattori Pia Haakana kertoi elokuussa maakunnassa järjestettävistä Kotiseutupäivistä. Elokuun 9. – 12. päivä pidettävän tapahtuman pääpaikka on Lappeenranta, retkiä ja tapahtumia tehdään eri puolilla maakuntaa. Suurin osa tapahtumista on kaikille avoimia tilaisuuksia. Kotiseutupäivät järjestetään pitkälti talkoovoimin, päävastuun kantavat Lauritsala-seura ja Suomen Kotiseutuliitto. Tapahtumaa tukevat myös Etelä-Karjalan liitto sekä Lappeenrannan ja Imatran kaupungit. Piia Haakanan mukaan tavoitteena on esitellä muualta Suomesta tulleelle kotiseutuväelle rentoa karjalaista ilmapiiriä. Teemana on Kotiseutu – Miu mau mukkaa. Lappeenrannan Satamatorille on mahdollisuus paikallisilla käsityöntekijöillä ja lähiruuantuottajilla myydä omia tuotteitaan vuokraamalla myyntipiste. Lauantaina Parikkalaan suuntaava retki vierailee Ruokolahden kirkonmäellä ja museoalueella sekä Ruokolahti-talolla.

Ruokolahti-Seuran kevätkokous sujui sääntöjen mukaan. Juhlavuoden toimintakertomus hyväskyttiin ja tilivelvollisille myönnettiin vastuuvapaus. Tulevaa vuottakin käytiin läpi muiden asioiden yhteydessä. Seura pitää museon avoinna perjantaina 18.5., jolloin on valtakunnallinen Museopäivä. Tuolloin avataan kesän näyttely, joka kertoo Seuran 70-vuotisesta historiasta. Seuran leikekirjat tuodaan myös luettaviksi kesän ajaksi museolle. Ruokolahti-talon Tiistai-tarinat alkavat 5.6. kello 14. Samana päivänä avautuu myös Kesäkahvila Kaiku. Ensimmäisten tarinoiden aiheena on Ruokolahti-talon pihapiiri ja siinä olevat rakennukset. AR

 

Jouko Siitonen on toinen kotiseutuneuvos Ruokolahdella, enismmäinen oli hänen isänsä Sulo Siitonen

Merkittävä tunnutus kotiseututyölle

Jouko Siitonen on saanut kotiseutuneuvoksen arvonimen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt ruokolahtelaiselle Jouko Siitoselle kotiseutuneuvoksen arvonimen. Hakemuksen arvonimestä teki Ruokolahti-Seura, jonka toiminnassa Jouko Siitonen on ollut keskeisessä roolissa 1970-luvun loppuvuosilta lähtien. Arvonimen hakemisen taloudellisesti mahdolliseksi ovat tehneet Jouko ja Terttu Siitosen lapset Samuli, Hanna ja Simo perheineen. Lisäksi kotiseutuneuvoksen arvonimeä Jouko Siitoselle ovat tukeneet Ruokolahden kunta, Ruokolahden seurakunta, Jaakkiman Opiston Ystävät, Keskustan Ruokolahden kunnallisjärjestö, Etelä-Karjalan maakuntayhdistys sekä Pitäjälehti Ruokolahtelainen.

Koulutukseltaan Siitonen on nuorisonohjaaja ja hän on työskennellyt Ruokolahden seurakunnan nuorisonohjaajana 1960-luvun lopulla, Kesälahden seurakunnan nuorisonohjaajana vuosina 1972 – 1975. Vuoden 1975 kesäkuun alusta Jouko Siitonen aloitti työt Jaakkiman kristillisen opiston kurssisihteerinä, tässä tehtävässä hän toimi eläkkeelle siirtymiseen saakka. Työn ohessa on suorittanut jatko-opintoja: Kasvatusopin approbatur 1984, Viestinnän A-opintomäärä 1993, Johdatus aikuiskoulutukseen 2000, Tietojenkäsittelytiede 2005, Tietotekniikan kouluttajakoulutus 2000, Multimedia- ja hybermedia sekä kansainvälisen multimedian viestinään kurssi 1996 ja Multimediasovellukset yrityksissä 1994.

Keskeisemmät Jouko Siitosen luottamustoimet ovat olleet: Kesälahden seurakunnan nuorisolautakunnan puheenjohtajuus 1973-1975, Ruokolahden nuorisolautakunnan puheenjohtajuus 1981-1989, kulttuurilautakunnan ja sivistyslautakunnan jäsenyys useiden vuosien ajan. Ruokolahden seurakunnan nuorisotyön johtokunnan puheenjohtajuus 1979 – 1990, Kirkkovaltuuston jäsenyys ja puheenjohtajuus, Kirkkoneuvoston jäsenyys sekä jumalanpalvelus- ja musiikkityönjohtokunnan jäsenyys.

Jouko Siitonen on toiminut vuonna 1976 perustetun pitäjälehti Ruokolahtelaisen toimitussihteerinä ja hallituksen jäsenenä. Siitonen on ollut mukana Etelä-Karjalan maakuntayhdistyksen julkaisujen työryhmässä. Hän on ollut toimituskunnan jäsenenä Ruokolahti-Seuran julkaisussa Lainajyvästöstä Euroaikaan sekä kirjatoimikunnan jäsenenä Seuran julkaisussa Torppareista digiaikaan.

Jouko Siitonen on saanut kipinän kotiseututyöhön isältään Sulo Siitoselta, jolle myönnettiin kotiseutuneuvoksen arvonimi vuonna 1998. Jouko Siitosen työpanosta oman kotikunnan kotiseututyön hyväksi ei pysty millään mittarilla mittaamaan. Neljään vuosikymmeneen mahtuu lukematon määrä työtunteja, ajettuja kilometrejä, talkoita, perinteen tallentamista, oman osaamisen likoon laittamista, rakkautta kotiseutuun.

Ruokolahti-Seuran johtokunta toivoo, että presidentin myöntämä kotiseutuneuvoksen arvonimi kuvastaisi sitä arvonantoa ja kiitollisuutta, jota Seura haluaa Jouko Siitoselle osoittaa hänen kotiseudun ja kotiseutuyhdistyksen hyväksi tekemästään työstä.

 

 

Ruokolahti-Seuran kotiseuturetki tehdään to 24.5.18 Luumäelle Kotkanniemeen. Retken vetäjänä toimii Päivi Hienonen.

Ruokolahti-Seuran uusin julkaisu

Ruokolahti-Seuran julkaisema uusi kotiseutukirja TORPPAREISTA DIGIAIKAAN – Muutoksia Rasila-Rautialan alueella, on myynnissä Eukon Puodissa.  Kirjan hinta on 50 euroa. Kirjaa voi kysellä myös seuran johtokunnan jäseniltä.

Kirja on jatkoa seuran julkaisutoiminnalle. Sulo Siitosen toimittamia Kotiseutulukemistoja on julkaistu kuusi kappaletta. Näistä suurinta osaa on vielä myytävänä. Vuonna 2009 seura julkaisi LAINAJYVÄSTÖSTÄ EUROAIKAAN -kirjan, joka kertoi Ruokolahden kylistä koulupiireittäin. Tämä kirja on loppuunmyyty.

Tiistai-tarinat 2018

Tiistai-tarinat käynnistyvät 5.6.18 Ruokolahti-talolla, käynti talolle kotiseutumuseon takaa. Tarinat  alkavat kello 14.

 

Ti 5.6.            Ulkomuseoalueen esittely                                             Jouko Siitonen

Ti 12.6.          Karjalainen suurperhe                                                    Virpi Sikiö

Ti 19.6.          Rohkea rokan syö – Kouluruoka 70 vuotta                    Alustaja varmistuu myöh.

Ti 26.6.          Pärekaton tekoa ja muuta perinnerakentamista          Aimo Halonen

Ti 3.7.            Ruokolahden seurakunnan kirkkotekstiileistä               Airi Ruokonen

Ti 10.7.          Vanhan ajan huvilaelämää Haloniemessä                     Cecilia Gadd-Kolhinen

Ti 17.7.          Torppareista digiaikaan – keskustelua kirjasta             Kirjatyöryhmä

Ti 24.7.          Rukiisen leivän historiaa, leipävideo                             Leila Tammisto-Tahkokallio

Ti 31.7.          Vuosi 1918 Ruokolahdella                                             Heikki Vanhanen

Ti 7.8.            Lehmillä parempiin päiviin – maitoa ennen ja nyt        Erkki Huhtanen

Ti 14.8.          Ruokolahti-aiheiset näytelmät vuosien takaa               Työryhmä

Ruokolahti-Seura järjestää Tiistai-tarinat kesän aikana tiistaisin kello 14 alkaen Ruokolahti-talolla osoitteessa Kappelitie 1 (Käynti Kotiseutumuseon takaa). Tapahtuma on maksuton. Tilaisuuden alussa on mahdollisuus ostaa kahvit Kesäkahvila Kaikusta. Tilaisuuden alussa on noin 15 – 30 minuutin alustus sen päivän aiheesta. Tämän pohjalta osallistujat voivat keskustella ja kysellä aiheesta sekä jakaa omia kokemuksiaan. Tilaisuus on kaikille kotiseudun historiasta kiinnostuneille avoin.

Tiedusteluihin vastaa Airi Ruokonen p. 050 491 7957 tai airi.ruokonen@pp.inet.fi

Tervetuloa keskustelemaan ja kuuntelemaan.

JOKO KATSOIT VIDEON?

Osana Ulkomuseoalue eläväksi hanketta Ruokolahti-Seura on julkaissut alueesta ja sen historiasta kertovan videon. Löydät sen osoitteesta: https://youtu.be/RozghoeLuvA

Ruokolahti-seura on liittynyt mukaan eMuseo-hankkeeseen. Museon ollessa avoinna voi osaan esineistä tutustua mobiililaitteen avulla. Käytännön toteutuksesta vastaa Erkki Huhtanen: https://emuseo.fi/ruokolahti

 

Myyntituotteet

Ruokolahti-seura myy ruutuvaippaa, joka on tehty perinteisen mallin mukaan. Vaipan hinta on 120 euroa ja niitä voi ostaa Eukon Puodista osoitteesta Rasilantie 56. Vaippaa voi tiedustella myös puheenjohtajalta numerosta 050 491 7957.

 

Seuralla on myynnissä myös Ruokolahti-koru joko riipuksena tai rintaneulana. Molempien hinta on 100 euroa. Korut ovat myynnissä Eukon Puodissa, osoitteessa Rasilantie 56.

Kesän aikana kotiseutumuseossa on myynnissä kortteja sekä Eukko-julisteita, kopioita Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä –taulusta, jonka Albert Edelfelt maalasi vuonna 1887.